De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Vårrullar

Ska man få riktigt goda vårrullar, så får man göra dem själv.
Det som är viktigt är att du går på en Asiatisk butik och inhandlar:

 

OYSTER SAUCE
MUSHROOM SOY SAUCE
SPRINGROLL PLATTOR (köp dem som är frysta)
FISKSÅS
GLASNUDLAR


Resterande ingredienser kan du köpa i vilken affär som helst.
Jag har experimenterat lite med olika fyllning, men det som blir allra godast är köttfärs. Du kan stoppa i egentligen vad du vill, men jag brukar ha:

Ca 1 Kg KÖTTFÄRS
1 PURJOLÖK
2-3 VITLÖKAR
1 CHILI
RAPSOLJA
OCH DE ASIATISKA INGREDIENSERNA DU KÖPT.

SÅ HÄR GÖR DU.
Koka upp vatten och häll över glasnudlarna i en skål. Hacka purjolök, vitlök, chili smått och bryn försiktigt i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn tillsammans med lök och chili. Tillsätt glasnudlar (som du skurit i mindre bitar)
Krydda med ca 1 dl oyster sauce, ca 1/2 dl mushroom soy sause och ca 1/2 msk fisksås. SMAKA, SMAKA, SMAKA.
Du kan behöva tillsätta mer oyster och/eller mushroom sås, beroende på vilken smak du vill ha. Fisksåsen använder du istället för salt. (Den luktar riktigt illa, men är fantastisk i thailändsk matlagning).

Ta försiktigt fram en platta med vårrulledeg. Vik ihop till ett litet paket och förslut med ett uppvispat ägg.

Nu ska du fritera.
Jag har ingen fritös så jag använder min stora stekpanna. Häller i ca 7 dl rapsolja och lägger i termometern. När du kommit upp i 180 grader så lägger du i några vårrullar. Ha koll på temperaturen och låt det helst inte gå över 195 grader. Jag brukar justera med att både sänka värmen och att ta av pannan från spisen ibland.
Låt dem fritera tills de blir gyllenbruna och vänd på dem och ta andra sidan.

VAR FÖRSIKTIG OCH LÅT INGA BARN VARA MED! HA ETT LOCK TILLHANDS OM DET AV MISSTAG SKULLE BÖRJA BRINNA. Det har aldrig hänt mig, men för säkerhetsskull är det bra.

Jag brukar få till ca 25 rullar på denna mängd. Naturligtvis måste man provsmaka. Rekommenderar sweetchilisås och mushroom soyan du köpt.
Gillar du inte soya så prova ändå. Den här soyan är så god att du kan nästan inte låta bli att älska den.

Går inte alla åt så går det utmärkt att frysa ner. Är jag lat så brukar jag då värma upp i micron. Då blir de tyvärr mjuka. Så godast blir om du steker upp dem lite lätt i olja. Då blir de som nya.
Naturligtvis kan du frysa ner dem innan fritering och fritera eftersom du vill ha.

SMAKLIG SPIS!

Var det svårt? Längre ner på sidan hittar du en film jag gör vårrullar.

Ämne: Vårrullar

Inga kommentarer hittades.