De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Tunnbröd

Tunnbröd som man gräddar i torr stekpanna. Otroligt gott med rykande åtgång. 20 stycken.
När man bakar kan man inte frilansa som man kan när man lagar mat. Nej, man måste följa receptet för att det ska bli riktigt lyckat.
 
INGREDIENSER:
1/2 PKT JÄST
75 GR SMÖR
7 DL MJÖLK
1/2 DL SOCKER
3 DL GRAHAMSMJÖL
10 DL VETEMJÖL
1 TSK HJORTRONSALT
1 TSK SALT
1 TSK BRÖDKRYDDOR ELLER ANIS
 
Så här gör du:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm till fingervarmt 37 grader = degvätska.
Lös jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna men spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta helst degen i assistent i 10 minuter tills den blir glansig, smidig och släpper i bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar och varje del i 10 delar.
Rulla varje bit till en liten rund bulle. Kavla ut den till en rund tunn kaka. Den kan vara kladdig och det krävs lite träning för att den inte ska fastna på bordet. Men vänd kakan flera gånger och pudra bakbordet och kaveln med mjöl under tiden som du kavlar ut den. Avsluta kavlingen med att kavla med kruskavel.

Nu ska den i stekpannan. Jag brukar värma upp pannan på högsta värmen för att sedan säka till 4:an. (jag har en 6 siffrig skala). Grädda varje sida i ca 1-2 minuter. Du ser när den är färdig. Det absolut bästa är om man är två när man gör det här. Speciellt om det är första gången. En rullar o kavlar och den andra steker.

Det kan låta lite pyssligt och krångligt, men ganska fort lär man sig och då flyter det på. Dessutom är det verkligen värt varenda liten minut man lägger ner på baket.
En god lite ljummen macka med smör och ost.....MUMSFILIBABBA!!

 
 

Ämne: Tunnbröd

Inga kommentarer hittades.