De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

    Plommon/körsbärsmarmelad

I mitten på sommaren växer sig plommon och körsbär goda. Och för dem som har trädgård, brukar det finnas gott om dem. För oss andra som inte har turen att ha egna plommon och körsbärsträd, brukar kunna fynda till bra kilopris i affären.
Nu blev det så att vi hade några över som inte åts upp, och då kokade jag en riktigt härlig marmelad istället. Den blev fantastiskt god till rostade mackan.
Så här gjorde jag
 

 
Ingredienser Plommon.            
1/2 kg plommon                        
2 dl socker        
1-2 dl vatten                                 
saft av 1 citron 
 
Ingredienser Körsbär
 
ca 1/2 kg körsbär
1 dl socker
2 dl vatten
saft av 1/2 citron  
                      
 
Smaka på körsbären/plommonen, för att bestämma hur mycket socker du ska ha. 
 
Skölj plommon/körsbär och lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull och koka på svag värme i ca 30 min. Pilla upp kärnorna. 
Häll i socker och citronsaft och låt koka sakta i ca 50 minuter.  Häll upp i en burk.