De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Raggmunkar och fläsk

Raggmunkar är så himla gott. Första gången jag åt det var hos min mormor. Kommer ihåg den härliga lukten som slog emot mig när jag kom in i köket.
Hon lärde mig hur jag skulle göra för att få dem så där extra knapriga och smakliga.
Så här ska du göra.
 
INGREDIENSER
PANNKAKSSMET (ägg, mjölk, mjöl, salt)
POTATIS
SALT
SMÖR
SIDFLÄSK (helst rimmat)
 
SÅ HÄR GÖR DU
Gör en pannkakssmet. Jag gör den alltid på känn så jag kan inte skriva upp mängd. Men jag brukar inte snåla på äggen, utan använder 3-4 stycken, beroende på hur stora de är. Det går säkert åt nästan 1 liter mjölk och sedan får du se hur mkt mjöl du behöver för att få rätt konsistens. Glöm inte saltet, minst 1 tsk.
Låt smeten stå och svälla och skala och riv potatis under tiden. Till den här mängden använder jag mellan 4-6 potatisar och river på minsta storleken.
I med den rivna potatisen och börja stek direkt. Väntar du så kommer smeten bli blå-svart av potatisen, och det vill du inte.
Använd smör och stek fläsket samtidigt. Då tar raggmunkarna smak av fläsket och blir extra knapriga av fettet.
Lingonsylt till är ett måste.