De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Stek av fläskkarré

29.05.2016 22:09

Mors Dag och goda steken.

En av alla chanser man tar för att samla ihop barnen. 
Tänkte först bjuda på Tacos, men efter lite övervägande beslutade jag att göra det de aldrig eller sällan gör själv, 
riktig "mammamat" alltså. 

Så här gjorde jag:

Köpte en fin bit karré på 2,5 kg, Putsade bort de senor jag såg och kryddade med salt, svart och vitpeppar och salvia.
Jag smorde en form, stoppade in en termometer, lade några morötter, en bit purjolök och en gul lök och skjutsade in den i ugnen på 175 grader.
Där skulle den alltså stå tills temperaturen hade kommit upp i 80 grader. Man kan räkna med att det tar ca 50 minuter per kilo att tillaga den.

Jag hade fryst in lite glaze sedan ett tidigare tillfälle som jag nu tinat och tänkte pensla på med jämna mellanrum tills att den var klar.

När temperaturen kommit upp i ca 72 grader, tog jag ur formen och hällde av skyn som bildats för att senare göra sås.
Sedan skalade jag potatis och la ner i formen tillsammans med stek, lök och morötter. 

Efter ca 40 minuter var temperaturen uppe i 80 grader, potatisen var genomstekt och nu var det dags för steken att vila i ca 15 minuter.

När steken vilade passade jag på att göra såsen med skyn som grund. Den blev jättegod och smakade lite xtra gott tack vare salvian som
jag kryddat med.

Det såg smaskigt ut när jag serverade den uppskurna steken med potatis och grönsaker i en stor form mitt på bordet.
Alla åt sig mätta på "mammamat", men lämnade en liten plats för prinsesstårtan.