De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Saffranskrans med mandelmassa

04.11.2021 07:20
Den här kransen är väldigt lätt att göra och fantastiskt god.
 
Så här gör du:
 
INGREDIENSER
1 påse saffran
2 1/2 dl fingervarm mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
1/2 dl strösocker
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
7-9 dl vetemjöl
 
FYLLNING
150 g mandelmassa
50 g kallt smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
3/4 dl strösocker
 
GARNERING
1 ägg
pärlsocker och eventuellt flagad mandel
 
GÖR SÅ HÄR
Stöt saffran i en mortel tillsammans med sockret.
Blanda saffan och mjölk i din bakmaskin (eller bunke om du inte har någon maskin)
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl lite i tager.
Knåda degen kraftigt.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
 
Dela degen i 3 delar och kavla ut delarna i rundlar, som är i samma storlek som din springform.
Riv mandelmassa och kallt smör grovt och strö över kardemumman.
 
Lägg en rundel i botten av springformen (24 cm)  som du klätt i bakplåtspapper.
Strö över hälften av mandelmasseblandningen,
Lägg på nästa rundel och strö på resten.
När du lagt på sista rundeln trycker du ihop degkanterna nedåt vid formens kant.
Dela degen i 16 delar med en defskrapa. Tryck till degen i mitten.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt på ugnen 220 grader.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och gärna flagad mandel.
Låt grädda längst ned i ugnen i 30-35 grader. 
Efter halva tiden ska du sänka värmen till 200 grader.
Låt den svalna i formen