De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Lax med krydd-ris

20.07.2016 18:48
 Lax i alla former är ju jättegott. Min favorit är dock när jag steker den i grillpannan. Då får den en härlig krispig yta där även alla kryddor stannar och ger extra smak åt fisken.
 
I dag hade jag gjort kryddris. Väldigt enkelt och får det tråkigaste ris att smaka mycket godare.
 
Så här gjorde jag:
Kokt ris
1 chili
2 nävar färsk spenat
1 näve hackad persilja
4 st skivade vårlökar
svartpeppar
olivolja
 
Ta fram din wokpanna så allt får plats. Häll i ett par matskedar olivolja och låt den bli varm. Bryn den skivade vårlöken (går bra med annan lök också) och chilifrukten som du skivat. Vill du ha en starkare rätt låter du kärnorna vara kvar. Annars tar du bort dem och bara använder själva chilin. Låt det bryna tills att löken mjuknat en aning. Krydda med svartpeppar och salt. Tillsätt spenaten. Det kan se mycket ut men efter bara en liten stund har spenaten krympt ihop. Tillsätt även den hackade persiljan och rör om systematiskt tills att riset är varmt.
 
Så här stekte jag laxen:
Jag smorde in laxen med olivolja och kryddade med vitpeppar och salt. Sedan la jag den i den varma och torra grillpannan. Ett par minuter på varje sida, beroende på hur tjock den är. Färdigt!!!
 
Jag gjorde en kall youghurt-sås till så här:
3 dl youghurt
1 dl hackad dill
1 riven citron
1 dm gurka (som jag delat längst med och tagit bort mittenfröna) och delat i mindre delar. 
Salt och svartpeppar
 
Blanda ihop allt, så är det klart!!