En kallops som stått och puttrat i några timmar är en härlig gryta och husmanskost från min barndom. De specifika smakerna som gör den just till kallops och inte någon vanlig köttgryta är kryddningen av hel kryddpeppar och lagerblad. Godast är att servera med kokt potatis och lingonsylt eller rödbetor. Jag gjorde en god tomatsallad till i dag.
INGREDIENSER
CA 500GR NÖTKÖTT (jag brukar använda högrev)
1 LÖK
2 MORÖTTER
VATTEN
2-3 DL GRÄDDE
SOYA
PEPPAR, SALT, HEL KRYDDPEPPAR, LAGERBLAD
SÅ HÄR GÖR DU:
Skär köttet i tärningar.
Dela lök och morötter i mindre bitar.
Bryn köttet i en stekgryta. Lägg i lök och morötter och bryn tillsammans med köttet.
Tillsätt vatten så det täcker köttet.
Salta, peppra och lägg i ca 10 st kryddpepparkorn. Lägg i några lagerblad, ca 5 st.
Låt nu puttra under minst 2 timmar, gärna mer. Lite beroende på vilket kött du använder.
Prova hur mört det är genom att provsmaka.
Tillsätt 2-3 dl grädde och soya så du får fin färg på såsen och fortsätt puttra i någon kvart.
Tycker du att såsen är för tunn, så kan du göra en redning av mjöl och mjölk och försiktigt hälla i såsen.
Nu är det färdigt.