Jag hittade en groddburk på loppis. Helt oanvänd, paketerad och med bruksanvisning.
Josse visade mig vilka bönor jag kunde grodda. Så det blev
mungbönor. En stor påse för 24 kr. Den kommer räcka minst ett år.
Det är jättegott med böngroddar både på mackan, i salladen eller att ha i grytor. Att bryna dem i smör och smaksätta med persilja, citronmeliss, chili eller någon annan krydda är perfekt som extra tillbehör till maten.
Om du inte har en sådan här groddningsbox som jag har, går det perfekt att ha en vanlig glasburk där du byter ut locket mot ett nätaktigt tyg som hålls ihop med en gummisnodd.
Så här gör du:
- Ta en burk som rymmer 1 L.
- Lägg i 3 msk bönor och låt dem ligga i vatten i några timmar eller över natten. Ju större böna, desto längre blötläggning.
- Skölj bönorna 2-3 ggr per dag, och låt dem stå mörkt i tre dagar.
- Nu har groddarna groddat och är vita. Fortsätt skölja 3 ggr per dag, men låt nu stå framme i 2-3 dagar.
- När du tycker dem är lagom groddade så förvara i kylen.