De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Entrecote och ungstekt potatis

02.07.2016 21:14

Vi äter inte rött kött så ofta. Eller...jo, vi äter ofta nötfärs. Men förutom det så blir det kanske var 10:e dag.

Men när vi äter det så köper jag ofta entrecote. Jag vill ha svenskt kött och helst vakumpackat. Entrecoten ska vara fint fettsprängd och det är viktigt att den tjockare, hårdare fettranden finns där.

Jag tar ut den i rumsvärme ca 30-45 minuter innan den ska tillagas. Det för att den ska få hämta sig från chocken i kylen och lugna ner sig innan den åker i pannan eller på grillen.

Om du inte har en grillpanna så köp det. Inget slår att tillaga kött i grillpanna. Du får de klassiska ränderna på köttet som är så goda :) och ändå stannar köttsaften i pannan för att sedan kunna reda av till en sås.

Jag brukar krydda med grovmalen svartpeppar och salt. Inte massa grillkryddor och annat konstigt. Låt köttet få smaka kött. Värm pannan tills den är riktigt varm. Klicka i smör och lite olja. Lägg i entrecoten och låt den steka på ganska hög värme. Vill du ha den medium så ska du vända när du ser att köttsaften börjar tränga upp.
Stek så du får en fin färg på andra sidan också. Ta av köttet och låt det vila på en skärbräda i ca 10 min. Nu är det klart.

I dag gjorde jag ungsstekt potatis till. Färsk liten potatis som jag tvättade och slängde ner hel. Delade färsk lök, skalade några morötter och la i även dem hela. Grovmalen svartpeppar och salt. 

Slängde på några kvistar av färsk timjan och ringlade över olivolja. Hyss in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. Naturligtvis gjorde jag en god sås av skyn, men hur jag gjorde det har jag ju berättat några gånger, så det kan du nog nu.