"Lämna in äpplen till ett musteri, så får man tillbaka lådor med äppelmust!"
Ja men det är ju ännu roligare att göra eget, eller hur?
Jag fick smaka en hemgjord must hos Malin och Johan sist jag var där.
Det var Johans mamma Ann som gjort den, och enkelt skulle det visst vara hade hon berättat för Malin.
Fick receptet av Ann, och har nyss hällt upp fem flaskor med äppelmust. Tror jag tar med mig en flaska till jobbet i morgon och skryter med.¨
Så här gör man:
5 L Äpplen
6 L kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker per avrunnen must
Häll vatten i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbenoat. Rör om ordentligt.
Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (De behöver inte skalas och kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet.
Låt blandningen stå i 5 dygn, och rör om en till två gånger per dag. Lägg över ett lock, men låt det bli en glipa så det kommer in luft.
När fem dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll upp i gryta. Tillsätt ca 1dl socker per liter saft och låt det hastigt koka upp så sockret löser sig. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.