De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Vörtbröd

Ett gott vörtbröd hör julen till tycker jag. Mamma och pappa doppade alltid i grytan med det, men själv tycker jag att det är godast med en rejäl bit julskinka med senap.
 
Så här kommer ett lättbakat och fantastiskt gott recept
 
INGREDIENSER
2 limpor
 
1 pkt jäst
1 mörk lättöl 33cl
1 julmust 33cl
100 gr rumsvarmt smör
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemuma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
12 dl rågsikt
3 dl russin (om du vill)
 
SÅ HÄR GÖR MAN
 
Smula ner jästen i en bunke. Gärna i en hushållsassistent.
Tillsätt rumstempererad must och lättöl och blanda ihop tills att jästen löst upp sig.
Lägg i alla kryddor. Vill du ha russin kan du lägga dem i blöt en liten stund. Sen tillsätter du även dem.
Tillsätt sirap och smöret som du delat upp i mindre tärningar.
Nu blandar du i vetemjöl och rågsikt lite i taget, samtidigt som du har en låg hastighet på maskinen.
När allt blandats höjer du hastigheten och kör maskinen i 5-10 minuter.
 
Degen är lite kladdig men kommer bli mer fast efter jäsningen.
Jäs nu i ca 45 minuter.
 
När degen jäst färdigt, knådar du ut degen och delar den i två delar. Forma till limpor och lägg i var sin avlång form som du klätt med bakplåtspapper.
Jag brukar knyckla ihop pappret så det blir riktigt skrynkligt, eftersom det då är lättare att lägga i formen.
 
Låt jäsa igen under handduk i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 grader och låt grädda längst ner i ca 45 minuter.
För att veta att de är klara kan du klappa på limpan och låter den ihålig är den färdig.
Låt svalna på galler under bakduk.