Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.
Husmanskost är min grej.
Vörtbröd
Så här kommer ett lättbakat och fantastiskt gott recept
INGREDIENSER
2 limpor
1 pkt jäst
1 mörk lättöl 33cl
1 julmust 33cl
100 gr rumsvarmt smör
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemuma
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
5 dl vetemjöl
12 dl rågsikt
3 dl russin (om du vill)
SÅ HÄR GÖR MAN
Smula ner jästen i en bunke. Gärna i en hushållsassistent.
Tillsätt rumstempererad must och lättöl och blanda ihop tills att jästen löst upp sig.
Lägg i alla kryddor. Vill du ha russin kan du lägga dem i blöt en liten stund. Sen tillsätter du även dem.
Tillsätt sirap och smöret som du delat upp i mindre tärningar.
Nu blandar du i vetemjöl och rågsikt lite i taget, samtidigt som du har en låg hastighet på maskinen.
När allt blandats höjer du hastigheten och kör maskinen i 5-10 minuter.
Degen är lite kladdig men kommer bli mer fast efter jäsningen.
Jäs nu i ca 45 minuter.
När degen jäst färdigt, knådar du ut degen och delar den i två delar. Forma till limpor och lägg i var sin avlång form som du klätt med bakplåtspapper.
Jag brukar knyckla ihop pappret så det blir riktigt skrynkligt, eftersom det då är lättare att lägga i formen.
Låt jäsa igen under handduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och låt grädda längst ner i ca 45 minuter.
För att veta att de är klara kan du klappa på limpan och låter den ihålig är den färdig.
Låt svalna på galler under bakduk.