De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Saffranskrans med fyllning

Den här kransen är väldigt lätt att göra och fantastiskt god.
 
Så här gör du:
 
INGREDIENSER
1 påse saffran
2 1/2 dl fingervarm mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
1/2 dl strösocker
1 ägg
50 g rumsvarmt smör
7-9 dl vetemjöl
 
FYLLNING
150 g mandelmassa
50 g kallt smör
1 tsk stötta kardemummakärnor
3/4 dl strösocker
 
GARNERING
1 ägg
pärlsocker och eventuellt flagad mandel
 
GÖR SÅ HÄR
Stöt saffran i en mortel tillsammans med sockret.
Blanda saffan och mjölk i din bakmaskin (eller bunke om du inte har någon maskin)
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl lite i tager.
Knåda degen kraftigt.
Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
 
Dela degen i 3 delar och kavla ut delarna i rundlar, som är i samma storlek som din springform.
Riv mandelmassa och kallt smör grovt och strö över kardemumman.
 
Lägg en rundel i botten av springformen (24 cm)  som du klätt i bakplåtspapper.
Strö över hälften av mandelmasseblandningen,
Lägg på nästa rundel och strö på resten.
När du lagt på sista rundeln trycker du ihop degkanterna nedåt vid formens kant.
Dela degen i 16 delar med en defskrapa. Tryck till degen i mitten.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt på ugnen 220 grader.
 
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och gärna flagad mandel.
Låt grädda längst ned i ugnen i 30-35 grader. 
Efter halva tiden ska du sänka värmen till 200 grader.
Låt den svalna i formen
 
 
 
Skapa en hemsida gratis Webnode