De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Fiskgryta "to die for" 

Från början ett recept som Peter gjorde när det var hans tur att laga mat till mig, Josse och Adam. Jag har utvecklat den med lite ny smaksättning. Det är en fantastisk fiskgryta som även de flesta "fiskfiender" tycker om. Det blir mycket och passar perfekt när man är många, vare sig det är vardag eller fest.
Mängden fisk, räkor och musslor bestämmer du själv.

INGREDIENSER:
TORSK I BITAR
LAX I BITARr
RÄKOR
BLÅMUSSLOR 
1 FÄRSK FÄNKÅL
1 PURJOLÖK
KROSSADE TOMATER
10-15 ST COCKTAILTOMATER
8 POTATISAR 
2 DL VATTEN
2 DL VITT VIN
1 gr  SAFFRAN
1 URKÄRNAD CHILIFRUKT (vill du ha grytan starkare, låter du kärnorna vara kvar)
2 VITLÖKSKLYFTOR
SVARTPEPPAR, SALT
1 SAFTEN AV 1/2 CITRON
ETT TRYCK KETCHUP
2 MSK TOMATPURÉ
PERSILJA

SÅ HÄR GÖR DU:
Skiva purjolök, fänkål, vitlök och chilifrukten. 
Bryn allt försiktigt i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré, saffran och ketchup. Krydda med svartpeppar och salt. (Jag använder alltid en svartpepparkvarn så smakerna kommer till sin rätt).
Tillsätt de krossade tomaterna, cocktailtomaterna, vinet och vattnet. 
Låt nu puttra i en halvtimme.
Skala och dela potatisen i två delar och lägg i grytan. Fortsätt att låta grytan puttra lite försiktigt tills att potatisen nästan är färdig.
Nu lägger du ner fisktärningarna och låt sjuda tillsammans med allt det goda i några minuter.
Skölj musslorna noga och släng dem som öppnat sig. 
Tillsätt musslorna och de skalade räkorna. Lägg på locket och låt räkor och musslor bli klara på mycket låg värme eller eftervärmen. När musslorna öppnat sig är allt klart. Pressa ner en halv citron och klipp över persilja.
Smaka, smaka, smaka...kanske du behöver krydda lite mer.
Servera rykande het, gärna med en klick creme fraiche eller aioli. Vitlöksbröd är nästan ett måste till också.