Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.
Husmanskost är min grej.
Curryfisk
På begäran av Malin så kommer här receptet på curryfisk.
Det gjorde jag ofta när barnen var små och förstår att det är en rätt de
förknippar med sin barndom.
BILD KOMMER SENARE
Så här gör du:
INGREDIENSER:
1 PKT FRYST TORSKBLOCK ELLER CA 400GR FÄRSK TORSK
4 DL RIS (jag använder så gott som alltid Basmatiris, men du kan använda vilket du vill)
8 DL VATTEN
1-2 MSK CURRY
1 PURJOLÖK
SALT, PEPPAR
CITRONSMÖR:
150 GR SMÖR
RIVEN CITRON OCH LITE AV SAFTEN
Skölj och skär purjolöken i centimeterstora skivor. (när du sköljer purjolöken så gör en skåra längs med purjon, skölj noga för det fastnar ofta jord emellan lagren på löken)
Använd gärna en hög stekpanna med lock eller en stekgryta.
Bryn purjon i smör försiktigt. Den ska inte bli bränd utan bara mjuk. Krydda med curryn och låt bryna tillsammans en stund. (Du aktiverar currysmaken när du bryner den). Jag brukar ibland köpa extra stark curry för att få lite hetta i, men var i så fall lite försiktig så det inte blir för mycket.
Tillsätt det okokta riset och bryn försiktigt tills du fått en fin gul färg. Tillsätt vatten. Använder du annat ris så tillsätt så mycket vatten som det behövs till just ditt ris, se på paketet.
Salta.
Skär upp fisken i ca 4 cm delar och lägg ovanpå. Låt puttra försiktigt. När allt vatten är borta är allt klart.
Undertiden som det står och kokar så gör du citronsmöret.
Riv ner det gula på citronen i smör. Se till att du inte får med det vita under skalet. Då blir det bittert.
Pressa ner lite av saften från citronen. Salta och blanda ihop.
Rulla ihop till en rulle i plastfolie och lägg i kylen.
Servera curryfisken med en rejäl klick med citronsmör.