Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.
Husmanskost är min grej.
Surdegsbröd
Det tar många dagar att göra en surdegskultur. Men det är det värt.
Du kan göra den på vetemjöl eller rågmjöl. Ja fler mjölsorter också, men jag tänker berätta om dessa två.
Börja så här:
200gr vetemjöl eller rågmjöl
2 dl vatten
Blanda ihop, täck med plastfolie, och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur.
Nästa dag:
Ta 50 gr av din blandning och blanda i 200gr mjöl och 2,5 dl kallt vatten.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 24 timmar.
Upprepa denna procedur sammanlagt 3 ggr. På 4:e dagen kan du baka.
Dag 4.
Blanda
1 kg mjöl
29 gr salt
7dl kallt vatten
Blanda i 15 minuter, gärna i maskin.
Tillsätt 200gr av din surdeg.
Degen blir ganska lös.
Arbeta degen lätt några gånger, lyft och vik.
Lägg i en skål så den kan jäsa under plastfolie i 24 timmar i kylen.
Dag 5
Ta fram en kökshanduk och strö över lite mjöl. Dela din deg och lägg den på handduken. Lägg Handduken med din deg i en skål och låt den jäsa i ca 1 timme.
Under tiden ska du sätta på ugnen på ca 230 grader. Stoppa in din järngryta med lock och värm dn i ca 1/2 timme.
När degen jäst färdigt, häller du över den i din heta stekgryta, strö över lite mjöl. På med locket och in i ugnen i ca 15-25 minuter. Sedan tar du av locket och fortsätter grädda i 15-25 minuter.
Grattis, du har gjort surdegsbröd.