De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Morotskaka i långform

 

SMET:

4 ägg

4 dl socker

2 dl rapsolja

200 gr rivna morötter

4 dl mjöl

1 msk bakpulver

2 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

1 citron

 

FROSTING:

200 gr Philadelphia eller annan färskost

100 gr smör

4 dl socker

1/2 citron

 

Börja med att ta fram smöret ur kylen så det blir rumstempererat. Sätt på ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt rapsolja och morötter.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner så det blir en jämn och fin smet.

Smöra och bröa en form som är ungefär 35x24 cm.
Häll över smeten och grädda i ugnen i ca 30-40 minuter.

När kakan är färdiggräddad ska den svalna. Under tiden kan du blanda ihop det rumstempererade smöret, färskost och florsocker. Först när smeten är jämn och fin, tillsätter du saften från citronen. Detta för att undvika klumpar.
Blanda gärna med elvisp så det blir en jämn och fin frosting.

När kakan är kall skär du den i rutor efter önskad storlek. Gör gärna mindre rutor eftersom kakan är ganska mäktig. Bred på frostingen och låt stå kallt till den stelnat lite.

Du kan även frysa in kakan. Antingen utan frosting och istället lägga på den när du ska äta den.