De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Mammas Bullar

Min mamma gjorde alltid så goda bullar, och det gör jag också. Har naturligtvis utvecklat och ändrat i hennes recept för att få dem som jag vill.
Det är kul att variera fyllningen, och inte bara ha kardemumma eller kanel emellan.
 
Jag brukar ibland fylla med hallonsylt och riven choklad. De blir jättegoda.
I dag gjorde jag dock med kardemumma, socker och vaniljsocker. Vaniljsockret gör en liten extra god smak och kardemumma är ju jättegott.
 
Jag använder alltid bakmaskin för att degen ska få knådas länge och bli smidig och blank. Men då är det lätt att ta för mycket mjöl. Vilket gör bullarna torra och tråkiga. 
Så ta INTE mer mjöl än vad som står i receptet, även om du tycker degen verkar kladdig. Spara ca 1 dl mjöl till utbakningen för att justera om du tycker den behöver det.
 
Så här gör jag:
 
INGREDIENSER:
5 dl mjölk
50 g jäst
1,4 l vetemjöl
1 dl strösocker
1,5 tsk salt
2 tsk stött eller mald kardemumma
150g rumsmjukt smör
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bakbunke och rör ner mjölken till jästen löst sig.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. När mjölet blandat sig så öka hastigheten och klicka ner smöret. Låt maskinen gå i ca 10 minuter så du får en blank och smidig deg.
 
Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk eller plastfolie på ett varmt och dragfritt ställe (deg gillar inte kyla och drag).
Lägg degen där du ska baka och knåda ut den. Dela den i 4 delar. Kavla ut till ca 5mm tjocklek. Bred på rikligt med smör och strö på exempelvis kardemumma, socker och vanliljsocker. 
Rulla ihop och dela i ca 2 cm delar som du lägger i bullform. Låt jäsa i ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och en skvätt mjölk och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 8 minuter i 240 grader.
Låt kallna under bakduk.