Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.
Husmanskost är min grej.
Hönökaka

Den här gången stoppade jag i solroskärnor för att få lite mer gott i kakorna.
Så här gör du:
INGREDIENSER:
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
100 g smör
0,5 dl sirap, eller några matskedar honung
2 tsk salt
6 dl rågsikt
10-12 dl vetemjöl
smält smör till pensling
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den 37 gradiga mjölken. Rör tills att jästen löst upp sig.
Tillsätt smör, sirap eller honung, salt och rågsikt. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Om du använder maskin så brukar det räcka med 10 dl. Jag brukar låta maskinen gå i ca 10 minuter så att degen blir blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
Ta ur degen och knåda den. Tillsätt mer mjöl om du tycker den är för kletig. Dela degen i 8 lika delar. Rulla bitarna och kavla ut dem till platta kakor. Kavla, mjöla bordet, vänd, kavla, mjöla bordet vänd. Så slipper degen fastna. När kakan är ca 0,5 cm så avslutar du med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga kakan generöst.
Låt den jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 6 minuter. När kakan är färdiggräddad så brukar jag pensla den med smält smör och försiktigt strö över lite saltflarn. Det blir verkligen toppen över i. Låt svalna under bakduk.
Lycka till ungar!