Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.
Husmanskost är min grej.
Härliga tekakor

Grunddegen brukar jag göra som en helt vanlig bulldeg, men utesluter kardemumman och ersätter istället med grovmalen svartpeppar.
Jag brukar rota i skafferiet och se vad jag har att stoppa i degen. Den här gången slängde jag i lite chiafrön och pumpafrön. En skvätt linfrön åkte också i.
Det som gör tekakorna så goda är att när jag tagit ut dem ur ugnen brukar jag pensla dem med smält smör och ibland strö över lite flingsalt.
INGREDIENSER:
50 GR JÄST
150 GR SMÄLT SMÖR
150 GR SMÄLT SMÖR
5 DL MJÖLK
1/2 TSK SALT
14-15 DL VETEMJÖL
1 DL SOCKER ELLER 1-2 MSK HONUNG
GÖR SÅ HÄR:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken = Degvätska. Värm till 37 grader. OBS: Det går fort, så känn hela tiden med fingret eller mät med termometer.
Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt resten av mjölken och stoppa i resten av ingredienserna samtidigt som du rör om. Tillsätt de fröer, nötter eller annat gott som du vill smaksätta brödet med. Mjölet tillsätter du lite i taget. Spara om möjligt ett par deciliter till utbakningen.
Tillsätt lite av degvätskan i jästen och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt resten av mjölken och stoppa i resten av ingredienserna samtidigt som du rör om. Tillsätt de fröer, nötter eller annat gott som du vill smaksätta brödet med. Mjölet tillsätter du lite i taget. Spara om möjligt ett par deciliter till utbakningen.
Jag använder alltid min bakassistent, därför då blir blir degen smidig. Det krävs rejäla muskler om man ska orka bearbeta degen så bra som det behövs för att den ska bli perfekt.
Därefter låter jag degen bearbetas i maskinen i 10 minuter på medelhastighet. Det är lätt att tillföra för mycket mjöl när man använder maskin, så var försiktig. Jag brukar använda ca 14 dl mjöl.
När maskinen arbetat färdigt har du en blank och smidig deg som nu ska ligga övertäckt och jäsa i ca 40 minuter.
Ta ur degen och om du behöver så knådar du i mer mjöl.
Dela upp degen i bitar och rulla bullar som du sedan kavlar ut till ca 5mm höga kakor. Nagga kakorna med gaffel och låt jäsa under duk på dragfritt ställe i ca 40 minuter.
Grädda i ca 10-15 minuter i mitten av ugnen i ca 225-250grader.
Ta ut ur ugnen och pensla på smält smör. Gillar du salt så strö över lite flingsalt, eller annat gott...havregryn kanske?
När de svalnat lite grann kan du ta en härlig macka med smör på!!!
Frys in i mindre potioner eftersom när man bakar med vitt mjöl så blir de tyvärr redan efter ett dygn ganska tråkiga.