De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Frestelser, Kalljästa bullar

Det tar lite längre tid att göra de här bullarna, men det är det värt.
Eftersom de är kalljästa och har mycket smör i sig, blir det lite wienerbrödskänsla över dem.
Jag brukar toppa dem med lite glasyr så blir de extra goda.
 
INGREDIENSER:
25 GR JÄST
2 DL KALL MJÖLK
200 GR RUMSVARMT SMÖR
2 MSK SOCKER
2 TSK VANILJSOCKER
CA 6 DL VETEMJÖL
 
FYLLNING:
75 GR SMÖR
4 MSK SOCKER
2 TSK VANILJSOCKER
 
SÅ HÄR GÖR DU:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills att jästen löst sig.
Tillsätt smöret i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta noggrannt i din bakassistent i 10 minuter tills att degen blir blank och smidig.
 
Kavla ut degen till en stor ruta och skär ut fyrkanter. På den här satsen ska du få ut ca 25 stycken bullar, så du får ha lite koll på så du inte gör för små eller för stora.
Rör samman ingredienserna till fyllningen, och klicka ut en klick på varje fyrkant. Vik upp och tryck ihop till ett litet paket. Lägg i en bullform.
Nu ska de jäsa i minst 2 timmar.
Vispa med uppvispat ägg, och grädda billarna mitt i ugnen i ca 6-8 minuter i 250 grader.
Ta ut bullarna och låt de svalna under bakduk. När de svalnat kan du röra ihop florsocker och lite, lite vatten tills du får en slät glasyr. Ringla över bullarna. Färdiga att ätas.