De ska va gött å leva

Marita "Mita" Karlsson

Nu finns jag på Instagram
#mammamitas

mitapita59@gmail.com

                                                                                   

Jag älskar att laga mat,
äta den, och dela med mig
till familj och vänner.

Husmanskost är min grej. 

Filmjölksbröd

Det här är ett underbart bröd som går att variera i all oändlighet. Det är jättegott och håller länge.
Jag skriver ner basreceptet så får du själv välja vad du vill fylla
brödet med och vad du vill ha på ovansidan.
 
INGREDIENSER:
1 L FILMJÖLK
7 DL VETEMJÖL
3 DL RÅGSIKT (kan bytas ut mot ngt annat mjöl)
4 DL GRAHAMSMJÖL
4 TSK BIKARBONAT
1-2 DL SIRAP ELLER ETT PAR MSK HONUNG
 
 
 
 
 
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda ihop allt till en trög smet.
Nu kan du smaksätta med det du vill, t ex:
2 msk lingonsylt / torkade aprikoser / russin
chiafrön, solroskärnor, linfrö, valnötter, hasselsnötter mm
 
Smörj  och bröa två avlånga brödformar.
Dela upp smeten.
Strö över exempelvis: havregryn, flingsalt, pumpafrön
 
In långt ner i ugnen på 175 grader. Grädda i 90 minuter. Efter 60 minuter brukar jag kolla hur de ser ut och lägga folie över så de inte bränns.
Ta ur ugnen, själp upp och låt svalna.